19 незвичних фактів про чеснок

 

  1. Часник – це цибуля! Часник – багаторічна трав’яниста рослина, що належить до роду цибулі сімейства цибулевих.
  2. Окультурення часнику почалося близько 5 тисяч років тому. У далекій давнині часник вирощували в Індії, куди його завезли арії. Цікаво, що у Індії в давнину часник використовували з лікувальною метою, але в їжу цю рослину не застосовували через різький аромат.
  3. У Стародавньому Єгипті часник входив до раціону робочих, що беруть участь у важкій роботі, наприклад, при будівництві пірамід для підтримки тазбільшення сили працівників. Одного разу (близько 1600 років до н.е.) спалахнуло повстання, коли робітники при будівництві пірамід не отримали чеснок. Чеснок знаходили у саркофагах на закритих очах і у внутрішніх порожнинах єгипетських мумій. Можливо, часник мав ритуальне значення (або його там залишили робочі).
  4. Часник – натуральний антибіотик, зміцнює імунну систему та розріджує кров.
  5. Королем прянощів називав часник Піфагор. Він вважався основним лікарським засобом в Стародавній Греції та Римі. Часник варили у воді, з’єднували з іншими ліками та використовували, для швидкогозагоювання ран та для дезінфікції. В ті часи часник і опіум були найголовнішими лікарськими засобами: з макових зерен робили опійну витяжку, змішували її з часниковим соком і підмішували у вино. Цим засобом хворих поїли перед проведенням операцій, а також, щоб зняти біль і запобігти зараженню крові, просочували пов’язки на ранах.
  6. Всім відоме місто Чикаго був названий «на честь» часнику. Французи, почувши назву міста від Індіанців, яке звучало як Shikaakwa, що означало Дикий Часник, розчули його погано і стали називати місто саме Чикаго, як ми його називаємо зараз.
  7. У ресторані «Garlic» у місті Сан-Франциско не існує страв без часнику. Там відвідувачам скормлюють порядку тонни часнику на місяць. Девіз ресторану: «Ми заправляємо наш часник їжею!». У меню цього ресторану є безліч екзотичних страв. Однією з таких страв є морозиво з часником.
  8. Часник божественна рослина у болгар, а у народів півночі – рослина сатани.
  9. Часниковий порошок додасть аромату стравам, а подих після нього залишиться свіжим.
    Часник сприяє виробленню тестостерону і перешкоджає виробленню кортизолу, тому він один з найважливіших продуктів для бодібілдерів.
  10. Часник неймовірно токсичний для собак та котів, через високу присутність алліл пропил дисульфіду.
  11. Індуси рідко вживають часник, через те, що вважають, що він негативно впливає на ауру людини.
  12. У разі зберіганні часнику у сирому вигляді, в теплі або врослинній олії, створюються умови для розвитку бактерії ботулізму, здатної вбити людину.
  13. З 1998 року в США існує щорічний благодійний Фестиваль часнику, всі кошти від якого перераховуються на допомогу місцевим дітям, які страждають на психічні розлади.
  14. Часник вживають в їжу не скрізь, у Японії це виключно лікувальний засіб та використовується тільки у медицині.
  15. Часник одна з небагатьох рослин, про яку є згадки і у Біблії, і у Корані.
  16. Пілотам заборонено вживати часник перед польотами. У 1950 році були проведені дослідження, які довели, що часник здатний знижувати реакцію і знижувати уважність у 3 рази, даний факт було встановлено у результаті тестових випробувань.
  17. Чорний ферментований часник має пряно-солодкий аромат, він гіпоалергенний і позитивно впливає на травну, кровоносну й серцево-судинну систему. Після ферментації у часнику значно зростає вміст антиоксидантів та фруктози. Вперше чорний часник з’явився у США у 2008-му році, у Англії – у 2009.
  18. Часникова олія використовуваласьпід час Першої та Другої світових воєн. Вона була визнана найкращим засобом загоєння ран, отриманих бійцями під час бою. Такі ліки були ефективними та завжди у доступі.
  19. Під час падежу худоби на Русі зв’язки часнику вішали на шию коней та корів.

Сушений часник – одна з найулюбленіших приправ усього світу, без неї неможливо приготувати майже жодне блюдо. Історія походження часнику сягає корінням у часи до нашої ери, але тоді цей овоч використовувався тільки в медичних цілях.
Справжні гурмани й любителі настільки пікантній та острої приправи можуть сказати, що часник не тільки вигідно відрізняється від інших спеції за ароматичним і смаковими властивостями, але ще і містить велику кількість мінералів, вітамінів і амінокислот. Деяких людей бентежить запах часнику, який присутній після приймання їжі, у сушеного часнику він практично відсутній. Але якщо і залишається легкий запах, то досить з’їсти невелику кількість петрушки або випити трохи молока – і запах зникне повністю.
На полицях магазинів можна побачити різні види сушеного часнику. Він буває і гранульований, і перемелений, і у вигляді пластівців. Кожен вибирає той варіант, який йому найбільше подобається.

Калорійність цього продукту досить висока, тому надмірно вживати його не рекомендується, щоб не нашкодити здоров’ю. Відповідно до документації, що діє гост сушеного часнику датується 1971 роком і з того часу не зазнавав змін. У нижче поданій таблиці наведені основні документовані критерії часнику в сушеному вигляді.

Показник Гранульований Порошковий
Зовнішній вигляд Шматочки різноманитної форми та размерів Порошок
Консістенція Тверда Сипуча
Смак та запах Виключно чесночний, без сторонніх домішок та запахов чи смаків
Колір Відтінки від кремового до золотого або чорний Кремовий, чорний

 

Контакти
Україна, 02098, м. Київ,
вул. Юрія Шумського, 1 оф.112
+38 (044) 332 88 86
office@viteo.com.ua