
Морква – дворічна рослина сімейства зонтичні з перисто-розсіченним листям. Існує думка, що батьківщиною моркви є Афганістан, де й зараз вирощується велика кількість її сортів. В Європу вона потрапила тільки в X-XIII століттях. Помаранчевий вид моркви з’явився вперше в Голландії в XVII столітті. Зараз налічується близько 60 видів моркви. Вони відрізняються між собою вагою, кольором, довжиною і діаметром коренеплоду, а також кількістю і висотою бадилля.
Спочатку наші предки вирощували моркву не задля коренеплодів, а заради ароматного запаху листя і насіння. Тільки потім вчені в галузі медицини розкрили всю користь та шкоду моркви. Морква як культура різниться на столову й кормову.
Заведено вважати, що в цьому овочі є тільки користь, та шкода моркви здається нереальною. Однак й до її вживання є протипоказання. Занадто багато моркви, соку або чаю в раціоні – теж шкідливо. Це може привести до пожовтіння шкіри. Жовтувато-помаранчевий відтінок – результат того, що організм не може переробити надлишки каротину в вітамін А, особливо в дитячому віці.
Деякі жінки, у пориві схуднути, сідають на морквяну дієту, а у результаті отримують «каротинову» жовтяницю, при якій шкіра, нігті, очі набувають певний жовтуватий коліру. Це викликано передозуванням вітаміном А.
Шкідливі властивості моркви ще полягають в тому, що насіння цього овочу є сильним алергеном. На шкірі можуть виникати висипання, з’являється кропивниця. Знайомі випадки, при яких відбувається набряк носопролігу, порушується дихання. Якщо у вас алергія на цей овоч, краще виключити його з раціону харчування.
Овоч багатий клітковиною, тому може викликати розлад шлунку. Це показник слабкої мікрофлори кишківника. Варто обмежити споживання моркви й морквяного чаю при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, при запаленні тонкої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю, при наявності каменів у нирках.
Однак, всупереч усім протипоказанням, корисні властивості цього овоча зовсім не перебільшені.
У цій таблиці показано вміст харчових речовин на 100 г їстівної частини.
Харчова цінність
Калорийність 35 Ккал |
Вітамини
PP 1 мг |
Макроелементи
Кальцій 27,5 мг |
Мікроелементи
Залізо 0,71 мг |
Необхідно зауважити, що при сушінні моркви, вітамінна цінність не зменшується, а калорійність дещо нижча, ніж у сирого коренеплоду.
Корисні властивості моркви
Морква корисна під час різних захворювань: недокрів’ї, бронхітах, деяких шкірних, серцево-судинних захворюваннях, загоєнні ран та особливо для очей. Типовий прояв А-вітамінної недостатності – куряча сліпота, коли розлади зору виникають в сутінки й вночі. Але не весь каротин всмоктується й засвоюється. Синтез вітаміну і його засвоєння можливі тільки за умов нормально функціонуючої печінки, достатній кількості жовчі. Найкраще вітамін А засвоюється з жиром. Тому овочі, що містять каротин, найдоцільніше вживати з жирами рослинного або тваринного походження.
Морква надає організму антисептичну, глистогінну, демінералізуючу, жовчогінну, знеболюючу, відхаркувальну, протизапальну, противосклеротичну дію. Вона також посилює діяльність залоз шлунково-кишкового тракту. Як профілактичний засіб морквяний чай (з сушеної моркви) знімає втому, покращує апетит, колір обличчя і зір, послаблює токсичну дію антибіотиків на організм, зміцнює волосся й нігті, підвищує опірність до простудних захворювань.

вул. Юрія Шумського, 1 оф.112

